New York är på väg upp – New York is up (in Swedish)

Två år efter den enorma kraschen börjar köparna återvända till bostadsmarknaden i New York. Men istället för att som tidigare leta efter en snabb vinst är det säkrare investeringar som gäller.

Året är 2007 och bostadsmarknaden i New York står på två vitt skilda ben: Det ena är starkt präglat av skakiga nerver och oro till följd av den utmätningsvåg som har börjat rulla in över staden i spåren av bolånekrisen. Det andra är, till synes, kanske ska tillläggas, mer välmående och stabilt än någonsin med aktörer som står redo att skriva under köpepappren för ett flertal lägenheter eller hus som vid tillfället inte existerar, i alla fall inte mer än som en skiss på ett mäklarkontor.

Ett år senare, i samband med Lehman Brothers krasch, ser verkligheten helt annorlunda ut. De båda benen har slagits undan abrupt – något som ger fart åt en nedåtgående spiral som inte når botten förrän en bra bit in i 2009.

Först nu har marknaden åter börjat hämta sig i form av ökat köpsug, ett till viss del återvunnet förtroende för marknaden och sakta stigande bostadspriser.

–Köparna har gjort sin hemläxa och överlånar sig inte, konstaterade Pamela Liebman, vd för mäklarjätten Corcoran Group, nyligen på ett bostadsseminarium i New York där hon även noterade att säljarna blivit mer realistiska när det kommer till hur mycket de kan få vid en försäljning.

Nuförtiden handlar det dock inte, som före kraschen 2008, om att göra en så kallad ”flip”, en snabb köp-sälj-affär, eller att köpa på sig stora komplex. Snarare handlar det nu, enligt Pamela Liebman, om mer säkra investeringar.

–Människorna söker på ett annorlunda sätt. Köparna frågar sig vad som skulle göra dem lyckliga snarare än vad som skulle kunna bli en ”flip”.

–Vad vi inte längre ser är människor som kommer in till nybyggnationer och köper tio lägenheter. Nuförtiden rör det sig snarare enbart om styckaffärer. I några fall kanske någon funderar på att köpa två eller tre lägenheter.

Mäklaren Leonard Steinberg, på firman Prudential Douglas Elliman, är en av dem som har märkt av såväl attitydförändringen som att bostadsmarknaden börjat ta fart.

–Marknaden har svängt 180 grader från förra året, när den föll dramatiskt, säger han. Köparna behöver förtroende för att handla, inte pengar. Och förtroendet har återvänt.

Men många är fortfarande försiktiga – och det med all förståelse. Smällarna har blivit många under den senaste tiden.

När bostadsmarknaden kollapsade förlorade hundratusentals människor sina bostäder efter att ha tagit så kallade subprimelån – vid lånetillfället väldigt förmånliga men med en ballongliknande ränteeffekt inbyggd i sig vilket låntagarna, oftast med väldigt dålig ekonomi i bagaget, inte klarade av att betala – från banker som lånade ut väldigt lättvindigt.

Nu visar ny statistik dock att en återhämtning är på väg även här i New York. Antalet New York-hus som var uppe för utmätning i maj var 1514 stycken: 18,3 procent färre än i maj 2009 och 2,7 procent färre än i april 2010, enligt siffror från RealtyTrac. Men trots nedgången ljuder inte positiva toner i hela The Big Apple – vissa områden brottas fortfarande med enorma problem. I exempelvis Brooklyn fortsätter antalet utmätningar att öka, och det kraftigt. I maj påbörjades 626 stycken: 52 procent upp jämfört med maj 2009 och 18,3 procent upp jämfört med april 2010.

–Vi har kommit en bit på vägen att få till en vändning, säger Daren Blomquist, talesperson på RealtyTrac.

–Den stora utmätningsjordbävningen som vi kände var framför allt 2007–2008, men vi fortsätter att känna av efterskalven.

By Daniel Kederstedt SVD

About admin

Speak Your Mind

*