The Best Real Estate Investments – Miami and Spain – Article in Swedish

A private investment publication says Miami is one of the best cities to invest in worldwide.

 

Den långsiktiga potentialen i Miami och Spanien gör en fastighetsinvestering där att föredra framför både svenska fastigheter och guld.

När de flesta tillgångspriser verkar uppblåsta av all överskottslikviditet i systemet så kan det vara läge att fråga sig var man verkligen kan investera i realtillgångar. Guld nämns ofta som en realtillgång i motsats till aktier och obligationer. Mellan 1921 och 1981 så utgjorde guld i snitt 25 procent av världens samlade finansiella tillgångar. Idag utgör det mindre än 1 procent. Samtidigt så är en stor andel av handeln i guld derivathandel, och den dag då alla ägare av guld begär leverans av sitt guld så kommer det, precis som vid bankrusningar, inte finnas tillräckligt med fysiskt guld om alla ska ta ut det samtidigt.

Men det finns en annan realtillgång som har en mycket låg andel derivathandel, där transaktioner nästan alltid är förknippade med fysisk leverans, det är fastigheter och land. Medan priserna på fastigheter i Stockholms innerstad visserligen verkar ha följt med i den allmänna tillgångsbubblan så finns det andra marknader med goda möjligheter att göra klipp. I Stockholms innerstad så går lägenheterna just nu för uppemot 60 000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset i innerstan är 56 000 kronor enligt Mäklarstatistik. Även om Sveriges goda statsfinanser och generella finansiella styrka må göra det försvarbart finns det andra regioner där förutsättningarna att göra fastighetsklipp är långt mycket attraktivare.

I USA har den våldsamt turbulenta fastighetskrisen tillsammans med den svaga dollarn skapat en uppsjö med investeringstillfällen för djärva svenskar. Foreclosures i USA är fortfarande superhöga, priserna nedtryckta och allt talar för att de amerikanska statsfinanserna har det värsta framför sig. I mitten på sommaren tvångsförsåldes så mycket som 1 på varje 71 hus i Las Vegas, bara i juli. Visst kan man argumentera för att Las Vegas inte kommer att återhämta sig de närmaste 10 åren för vad har dom? Ingenting, bara en massa kasinon mitt ute i öknen, som är beroende av att massa medelklassamerikaner ska komma dit och konsumera. Så visst, köpa fastigheter där är knappast en klok investering. Men Miami, det är en annan sak. Här kan man köpa lägenheter i så kallad amerikansk Art Decostil från 1925 i West Miami för 80 000 dollar. Med en dollar runt 6,60-6,70 så motsvarar det 530 000 kronor. Det är 11 000 kronor per kvadrat. En annan lägenhet, på 67 kvadrat 500 meter från havet på 12e våningen i norra Miami, säljs av banken för 91 900 dollar. Det motsvarar 611 000 kronor eller 9 200 kronor kvadratmetern.

Om Miami kan kännas osäkert så erbjuder även den kraschade spanska fastighetsmarknaden många spännande investeringsmöjligheter. Tidigare överbyggnation har lett till ett överutbud av lägenheter, och det går nu att köpa mycket billigt längs solkusten. Men även i storstäderna ser prissättningen attraktiv ut. Snittpriset per kvadrat i Barcelona var motsvarande 32 000 kronor per kvadrat i september, och 29 000 per kvadrat i Madrid. Enligt officiell statistik så har priserna fallit runt 5 procent jämfört med året innan, men ofta har de verkliga prisfallen varit så mycket som 50 procent.

Ovanstående siffrorna kan dock inte jämföras rakt av med 60-65 000 per kvadrat i Stockholm. Lokala förhållanden och förutsättningar spelar också in, som tex löneläget i regionen, eller det faktum att vi inte har någon spekulationsmarknad i Stockholm i bemärkelsen att man kan köpa för att hyra ut.

Men om man frågar sig vilken av dessa platser som har bäst förutsättningar för att vara en långsiktigt attraktiv region, och vilken tidpunkt som skulle vara lämplig för att göra en första investering, så kan det ge en bra fingervisning om var man ska satsa pengarna.

Article by  
Johan Widmark Veckans Affärer

About Stefan

Speak Your Mind

*